Goed geluid

Goed geluid bestond uit een warme 'bass' en lekker veel 'hoog'. Als tijdens het rammelen van een sleutelbos het stereo lampje ook nog begon te branden was dat helemáál top.

Sommige cassettedecks konden de 19 kHz piloottoon weergeven die met een stereo-uitzending opgenomen was, zodat het stereo-lampje ook ging branden wanneer je dat bandje weer afspeelde in je uitzending. Je moest dan tijdens het opnemen wel het MPX-filter van je tuner uitzetten.

Om toch enige geluidskwaliteit te behalen werden bij De Buijzer of Smit tweedehands equalizers gekocht. Maar... je ook kon een Goed Geluid Plug maken. Dat waren twee weerstanden en een condensator die rechtstreeks op de 6,3mm plug van de modulatiekabel werden gesoldeerd. Pas later kwamen we te weten dat dit pré-emphase is, en dat dit standaard bij elke FM zender thuishoort.

Mijn eerste goed geluid plug was een omgekeerd RIAA aanpasnetwerkje wat ik ooit uit een voorversterkertje gesloopt heb. Dat RC netwerkje zorgde er oorspronkelijk voor dat je een bandrecorder of iets dergelijks met line-niveau op de phono ingang van een versterker kon aansluiten. Waarom ik ooit geprobeerd heb dat andersom aan te sluiten? Geen idee, maar het werkte goed.

Om de sound van de Nijmeegse stations na te bootsen heb ik ook nog een mono Limiter op experimenteerprint gemaakt, zie de rechter foto. Deze schakeling werkt volgens het principe 'Symmetrische terugregeling over diodebruggen'. Het uitgangssignaal wordt gelijkgericht en via het groene draadje teruggekoppeld, waarmee dan de versterking wordt geregeld. Het gaf best een mooi effect, het leek alsof je veel harder kon uitsturen.