Steeds verder

Het vermogen van de oscillator van een Stentor (Een Stentor is een FM zender met drie transistoren die een vermogen levert van 3 á 5 Watt) was haast niet te meten, toch draaiden we hier op een sprietje heel Twello mee door. Gelukkig waren de condities medio jaren tachtig zeer goed (Solar Cycle 22) en boven de 100 MHz had je weinig last van omroepstations.

De meeste Twellose piraten hadden een zendvermogen van slechts een paar honderd milliwatt, maar bereikten daarmee verbazingwekkend genoeg stations die tientallen kilometers van ons verwijderd waren!

We maakten contact met Deventer, Huissen (Skyline, zie gastenboek), Arnhem (Plastic Sound), Giesbeek, Apeldoorn (Victoria, Lady Foxy en Makai), en stations in Dieren (Echo?), Didam (Valentino en Mystiek) en stations in Eerbeek.

Nu ik eraan terugdenk was het eigenlijk best wel knap dat we andere piraten konden bereiken en ontvangen, gezien de misaanpassingen op provisorische antenne's, coax met kroonsteentjes er tussen, tuners die de hele FM band tegelijk ontvingen, zenders op batterijvoeding en het ontbreken van meetapparatuur.

Het verst verwijderde station waar ik verbinding mee gehad heb zat in Groesbeek, hemelsbreed ongeveer 50 km van Twello. Volgens mij kwam ik daar 30% binnen. De naam van dat station ben ik vergeten. Ik maakte die verbinding met ~ 600 mW, de eerste twee trappen van een Stentor. De 1 Watt zender waarvan je hierboven wat foto's ziet had ik toen nog niet.

Update maart 2013: Na enig speurwerk op Internet zou het station de Starlight geweest kunnen zijn.