Menu Sluiten

1 Watt FM zender

FM zender uit de FRM
Transistoren: 2 x BF199, 2 x 2N918, 2N4427 en als laatste een 2N3553
1 Watt HF Powerrrrrrr!

(Stoer he, dat afregelen, maar ik had hem natuurlijk eerst zelf even ontregeld)

Volgende keer meer massavlak aanbrengen zie ik…

16-10-2011

9 reacties

 1. Mark

  Mooi man,
  Is dat nog steeds je oude zender? Of heb je hem opnieuw in elkaar gezet?
  Ik heb dit spul ook nog steeds op zolder liggen. Kan de boel zo weer aansluiten. Kriebelt wel, maar ja, er luistert toch vrijwel niemand meer naar etherzenders… Misschien de webradio maar weer eens opstarten binnenkort 😉

  • Bert Mulder

   Hoi Mark. De 1 Watt zender is de originele zender in de originele kast. De 10 Watt zender daar had ik ooit de oscillator uit gehaald maar die is vorig jaar ofzo weer teruggebouwd, en is nu weer origineel.

   De 1 Watt zender is wat gevoelig voor inslag, dit is voornamelijk afhankelijk van hoe je de voedingskabel oprolt. De 10 Watt zender heeft daar geen last van, met het volume van de radio maximaal hoor ik alleen een licht ruisje.

   ‘t Is wel leuk om het allemaal weer eens aan te sluiten. Het rinkelen van een PL259 plug, de klik van de aan en uit schakelaar.. het rode ledje als de zender aan staat… de bewegende wijzer van de staandegolfmeter… het geluid dat op je radio hoort als je op het kastje van je zender tikt…

   ps: Ik heb hier een Akai APW20, die ontvangt op FM van 76 tot 108.5 MHz. Als jij je zender ooit weer aansluit regel hem dan maar af rond de 108.2 MHz dan zal ik hier eens kijken…!

 2. Hans

  Wat een heerlijk gevoel he….je voelt je direct weer 17…alle ‘drive’ en spanning van toen komt weer terug.
  Heb dit gevoel feitelijk ‘hervonden’ door me te herorienteren op de nog lege (en klaarblijkelijk commercieel onbelangrijke…) stukjes ether rond de 4,5 mtr (is nu ‘vergeven’: landmobiel..leger..(radar?) en hoofdzakelijk 35 cm.
  Om nu gemachtigd N of F te willen zijn/worden is nog het overdenken waard….(het beperkt je evenwel nog steeds).
  Wij, de spijtoptanten 🙂 ex 3 mtr-‘amateurs’, zijn nu technisch allemaal voldoende onderlegd om dit papiertje vlot te halen…, maar daarmee doe je ook afstand van dat ‘piratengevoel’ ….; nee, dan maar weer QRP i.c.m. een goede antenne-installatie en afdoende filtering…, ‘t brengt je weer terug naar de jaren 70/80:-).

  • Bert Mulder

   Precies, dat is het. Ik heb dat papiertje nu ook een aantal jaren, maar het doet mij eigenlijk niet zoveel. Ik wil niemand voor het hoofd stoten hoor, ieder zijn hobby, maar mij trekt (trok) het meer om een stukje muziek te draaien en om verbinding te roepen in plaats van meedoen aan een contest op HF waarbij iedereen altijd een ‘nine plus plus’ rapport krijgt.
   Af en toe lijkt het op bepaalde HF banden precies op de 27mc in de jaren ’80, waarbij iedereen elkaar wegdrukt en elkaar geen ruimte gunt. De serieuze zendamateurs uitgesloten natuurlijk, want die zijn er ook hoor. Neem bijvoorbeeld het nachtuilennet op 80 meter, daar mag ik graag naar luisteren.
   Hans, bedankt voor je reactie!

 3. Anoniem

  Hier ook een papiertje maar bij 2mTr en 5 bij 9 krijg ik nog steeds die kick niet! (koopdoosjes)
  Heb zitten denken om voor F te gaan, maar nu nog maar af en toe even op MG en KG.
  80 mTr in AM mode is(lijkt mij) inderdaad het leukste en dan het liefste zelfbouw.
  Een goeie vriend van mij zit daar ook altijd bij.
  .
  Even over het zendertje op de video!
  Volgens mij is ie nog niet helemaal goed,
  Een paar trimmers staan helemaal in of uit elkaar!
  Dus kun je dan beter andere trimmers voor nemen met groter of kleinere waarden.
  De oscillator van deze zender vind ik niet zo……..

  VrGr RR.

  • Bert Mulder

   Het was ook niet echt een fijne zender. Moeilijk af te regelen. Bij weinig draaien aan trimmers trad snel oscillatie op. Transistoren werden zeer heet en je hoorde ruis en/of jezelf over de hele FM band en dat soort dingen. Misschien heb ik wel ergens een bouwfout gemaakt. Ook had ik best wat meer massavlak op de print kunnen maken… Maar ja, wel 1000mW power, dat was toen best veel.
   Dank voor je reactie!

 4. Hans

  Man….

  iedere keer als ik er naar kijk voel ik me weer 17…blijft fijn en leuk hoor.
  Ben nu zeer actief op 35 cm…super leuk bandje. Ga er ook eens kijken: http://dxrapporten.nl/phpBB3/
  even voorstellen en je zit erin. Ze zijn er massaal N en F….allemaal hetzelfde gevoel.

  Zien je er graag een keer. (Je hebt mijn mail-adres!)

  Hans

 5. ADRIAAN SPIJKER

  wil je mij aub dit layout print ez naar mij mailen 1wat zender

  lijk mij leuk om weer met de oude hobby aan de gang te gaan

  vriendelijke dank Adriaan

Reacties zijn gesloten.