Menu Sluiten

22AP369 40

Afgelopen zondag heb ik de Philips 22AP369 mee naar zolder genomen om hem daar op de antenne aan te sluiten. Daar bleken er ineens vreemde problemen met deze zendontvanger op te treden. De groene RX led ging niet meer aan bij ontvangst, de vijf ledjes van de power indicator gingen niet branden tijdens zenden, en de rode TX led deed het ook niet altijd meer. Dus heb ik het apparaat maar eens open geschroefd en aan een inspectie onderworpen. Wanneer ik voorzichtig op de print drukte kraakte het wat uit de luidspreker en werkte alles weer goed, om na een tijdje toch weer die rare kuren te vertonen. Er zal wel ergens een printbreuk zitten, binnenkort maar eens goed nakijken en eventueel doorsolderen.

Nu heeft deze 22 kanalen zendontvanger een draaischakelaar met 24 standen. Op stand 23 en 24 wordt er een E in het display getoond. Daar is zenden niet mogelijk, maar ik weet van vroeger nog dat je daar wel kanaal 40 kunt ontvangen.

RX op kanaal 40

Op Internet heb ik inmiddels wat documentatie over de Philips 22AP369 gevonden. Het blijkt dat je op kanaal 40 ook kunt zenden als je R36 weghaalt. Deze weerstand zat nog wel op zijn plaats, maar maakte schijnbaar slecht contact, want nu ik hem aan een kant heb losgesoldeerd zijn de andere vage problemen die ik hierboven noemde ook ineens weg!

r36

Dus nu op 22 kanalen en op kanaal 40 zenden én ontvangen!

TX op kanaal 40

01-02-2011.

4 reacties

 1. Rob

  Hoi,

  Je kunt met een 369 zonder al te grote kunstgrepen alle 40 kanalen gebruiken, dus ook 23-39. Op pen 6 van IC1 moet je daarvoor een logische 1 zetten. Ik heb verschillende manieren gezien waarop dit gedaan wordt, bv een zener van 3,7 V in serie met een 470 Ohm weerstandje samen tussen massa en pootje 11 (+ 4,8 V) van IC1 en dan het ‘midden’ van die twee (waar dan dus 3,7 V staat) via een schakelaartje naar pen 6. Dat werkt bij een 30 jaar geleden aangepaste 369 van mij prima. Een andere soortgelijke oplossing staat hier: http://members.home.nl/apm.de.haas/philips369/369-40.tif Echter zou het me niet verbazen als je 11 en 6 ook direct via een schakelaartje kunt doorverbinden voor de hogere kanalen want dat is wat de kanalenkiezer zelf ook doet in standje 21, 22 en E. Met een paar andere onderdeeltjes kun je ook de display aanpassen van 1-19 naar 21-39. Je zet er gewoon een 2 voor en 1 segmentje van de 2 zet je uit via een inverterende transistor als er een 3 moet komen (vanaf 10 dus).

  Verder een prima bak die 369. Ik kan me verder nog herinneren dat ik destijds de ontvanger heb afgeregeld omdat hij zelf begon te genereren af en toe. Bij eventuele problemen (ik heb er eens één gehad die niet wilde zenden) eerst alle solderingen nalopen. Vooral die waar printbanen onder en boven verbonden zouden moeten zijn zoals (in mijn geval) bij de kathode van D4.

  Groet,
  Rob

  • Bert Mulder

   Rob, bedankt voor je bericht, ik zal dat met pin 6 zeker eens proberen. Het schemaatje was ik al eens tegengekomen, maar ik wist niet dat dit voor 40 kanalen was. Wel grappig dat ze bij de Philips 22ap369 een mogelijkheid voor 40 kanalen ingebouwd hadden.

   ps: Ik heb de reactie mogelijkheid weer aangezet bij enkele artikelen, en heb jou bericht vanuit het gastenboek naar het betreffende artikel verplaatst. Dan weten andere lezers van deze site ook meteen waar het over gaat.

 2. johan warta

  Bert, ik heb 2 bakkies overgenomen Philips 22AP369. De een lijkt normaal te werken rx brand en als ik de mic inknijp dan slaat de s meter volledig uit en gaat de tx branden. De andere brand de rx ook en met het in knijpen van de mic gaat de tx branden. Bij deze bak slaat de s meter continu voluit ook als ik de mic niet inkuip. Diverse keren met de mic gespeeld, ging de s meter naar normaal. Op deze laatste kwam op een gegeven moment een amateur binnen en lijkt dus te werken echter kon niet communiceren. Als ik ze aansluit, er zitten twee mobiele antennes bij dan communiceren de bakkies niet met elkaar. Heb je enig idee wat het bij de tweede kan zijn? En waarom communiceren de twee niet met elkaar? beide relais gecontroleerd en deze schakelen zichtbaar. Vr gr johan warta

  • Bert Mulder

   In eerste instantie zou ik denken aan een slechte doorsoldering op de print. De 369 heeft verschillende doorsolderingen die na verloop van tijd slecht of geen contact maken. (Met een doorsoldering bedoel ik de punten waar een verbinding tussen de twee zijden van de print zit.) Ik had dat zelf ook, en dit blijkt een veel voorkomend probleem met dit bakkie te zijn. Zie ook HIER en HIER.

Reacties zijn gesloten.