Menu Sluiten

Casio FX-180p

Van 1979 t/m 1984 volgde ik de HAVO bij de Chr. Scholengemeenschap Revius in Deventer. De eerste twee jaren (Klas B5 en 2B9) waren brugjaren met de vakken Nederlands, Engels, Duits, Frans, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Godsdienst, Biologie, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Muziek, Gym, Tekenen en Handenarbeid. De boeken gingen mee in een leren schooltas, en je brood zat in een broodtrommel.

Foto gepikt van Marktplaats

Tijdens de wiskundelessen in de brugklas klas was het altijd een zooitje. Er werd veel lawaai gemaakt, proppen papier en vliegtuigjes vlogen door de klas, en er verdween ook wel eens een schooltas uit het raam. De wiskundeleraar verliet wel eens radeloos de klas om op de gang bij te komen. Logisch dat de resultaten voor dit vak ook niet best waren.

Op een gegeven moment snapten we niets van de stof die hij ons probeerde uit te leggen, en door het rumoer in de klas konden we de leraar ook amper volgen. ‘Ons groepje’ is toen voor in de klas gaan zitten, tegenover het bureau van die bewuste wiskundeleraar. We werden wel voor ‘studiepik’ uitgemaakt, maar dat maakte ons niets uit. Eigenlijk bleek de stof niet moeilijk waarna de cijfers gelukkig weer omhoog gingen.

Exacte vakken lagen mij meer dan de talen of creatief bezig zijn. Vanaf het derde jaar (klas 3H1, 4H en 5H) koos ik voor de vakken Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Nederlands, Engels en Duits. Toen ik hoorde dat je voor Duits flink wat boeken moest lezen heb ik dat vak snel omgewisseld voor Handelswetenschappen & Recht. Maar to the point: Exacte vakken hadden dus mijn voorkeur, daarom kocht ik van mijn eigen spaargeld in 1984 deze Casio fx-180P rekenmachine. Het is een programmeerbare rekenmachine met een geheugen voor 38 stappen.

Met wat truuken kon de ABC formule er nét ingeprogrammeerd worden, maar dat kostte ons (volgens mij had Martin dezelfde rekenmachine) wel wat dagen puzzelen. Ook had ik er een blauwe hardcase bij gekocht.

Mijn schoolagenda’s heb ik niet meer, ik zou er nu best wat voor over hebben om die terug te zien. Verder kan ik mij niet zoveel details meer herinneren uit die tijd. Leraren: Van Meeteren, Rijksen, Bilker en Aanstoot. Conrector: Grevers. Locaties waar ik les heb gehad zaten aan de Polstraat, de Houtmarkt, de F. van Blankenheimstraat en de laatste maanden in de nieuwbouw vlakbij bij Auping.

De eerste twee jaar zaten we meestal achter Annet en Evelien in een groepje met Freddie ten Hoeve, Dirk Jan Muilerman, Bert Bruines, Berry Bellert, Martin Smallegoor, Jan Kappers, Gerrit Kroes, Philip Frederiks en ikzelf.