Menu Sluiten

Disco Action

Gebouw Pniël (embed reliwiki.nl)

Het is zomer 1985 waarin Folkert aan Mark en mij vraagt om eens mee te gaan naar gebouw Pniël, het verenigingsgebouw van het C.J.V. aan de Klokkenkampsweg in Twello. Folkert laat ons een discomeubel zien wat daar ongebruikt tegen de kant geschoven staat. Van het een komt het ander en na enige weken is Disco Action opgericht. Het was een alcoholvrije disco, aan de bar werd alleen frisdrank verkocht, en er was altijd toezicht door een volwassene.

Om acht uur werd de deur geopend en werd je welkom geheten door de dienstdoende portier. Als je fl. 0,75 betaalde kreeg je een stempel op je hand en mocht je naar binnen. Tot half twaalf mocht je je uitleven op de volgende onderdelen:

 • Headbangen op hardrockmuziek. Headbangen is het vrij heftig bewegen van het hoofd op de maat van de muziek. Deze soort dans komt vooral voor bij metal en hardrock.
 • Dansen op New Wave muziek. Dit waren gasten in zwarte, wijde kleding met zwart haar wat over de ogen hing, die met legerkisten dansen op de muziek van o.a. The Cure.
 • Dansen op Discomuziek. Allemaal netjes in een rijtje: stapje links, aansluiten, stapje rechts, aansluiten. Wat soepele armbewegingen en klaar is Kees!
 • Hangen aan de bar. De consumpties kostten 75 cent.
 • Genieten van de lichtshow. Die hebben we zelf in elkaar geknutseld. We hadden een looplicht boven de dansvloer, een lichtorgel, een spiegelbol en een blacklight.
 • Luisteren naar ons perfecte format. Mark kreeg elke week fl. 12,= en ging daa mee naar De Buijzer of in Arnhem singles kopen.
 • Luisteren naar de Dj. De meesten durfden echter niets te zeggen door de microfoon.

De Dj’s van het eerste uur waren Folkert, Mark, Hans, Martin en ikzelf. Via een Dj competitie kwamen Maarten, Theo en Harm Jan erbij. Later (of eerder, dat weet ik niet meer) zijn Eric, Herman, Edwin, Harold en Victor er ook bij gekomen. Na verloop van tijd waren er meer medewerkers dan bezoekers.

We hadden de volgende apparatuur tot onze beschikking: Twee platenspelers met diverse afgesleten naalden, een mengpaneel, een cassettedeck, een Quad 303 versterker, een microfoon, een hoofdtelefoon en een set luidsprekerboxen. Mark had een Philips toonregeling geregeld om het geluid een beetje op te krikken. Dit alles was natuurlijk ingebouwd in een meubel, maar helaas was de houten vloer niet zo stevig; als je te wild danste vlak voor de disco dan sloegen de platen over.

Later hebben we een nieuw demontabel meubel gebouwd. Demontabel om ook elders met behulp van een trekker met aanhanger de hele handel neer te kunnen zetten. De Disco Action Drive-in-show. Dit hebben we een aantal keer gedaan bij de volgende gelegenheden:

 • Tijdens de Twellose Klompenweek in 1988 stonden we naast Ter Heegde, tegenover Smit en de Rabobank. Wij stonden bij de bushalte die daar toen nog was.
 • Voor een schoolfeest bij de LAS in Twello. Daar zijn onze nieuwe boxen helaas opgeblazen.
 • Op een bruiloft ergens in een zaaltje in Deventer heeft Disco Action de muziek verzorgd. Was wel lachen, maar we hadden de ballen verstand van ‘dansmuziek’. Gelukkig had ons publiek dat ook niet, die hadden de grootste lol!
 • Volgens mij hebben we ook nog eens gedraaid in de Gereformeerde Kerk het Kruispunt, maar helemaal zeker weet ik dat niet meer. Volgens mij mocht de muziek niet zo hard, en waren we beperkt in onze platenkeus.

Hoe zag zo’n weekeinde er voor de medewerkers uit? Nou, zaterdagmiddag haalde je de sleutel aan de overkant bij mevrouw Haverkamp en begon je met opbouwen, onder het genot van een ‘lekker’ kopje Max Havelaar koffie. Het discomeubel op zijn plek schuiven, het legernet en de lichtshow ophangen, tafels en stoelen neerzetten en vooral lekker lang proefdraaien. Iemand was al naar Lieferink geweest om de voorraad cola, chips, mars en snickers aan te vullen. Zaterdagavond had je dan bardienst, je was portier of je mocht draaien. Er waren meestal 4 dj’s die elk een uur mochten performen. Na afloop snel de vloer aanvegen, de tafels en stoelen opruimen en de overgebleven drank en etenswaren opbergen in de kast. Dan snel naar Piccolo voor een bord patat mayo & saté met een lekker pilsje erbij. En uiteraard een paar knaken in de Jokers Wild gooien. Op zondagmiddag werd dan de rest opgeruimd.

In 1989 ben ik met deze DJ activiteiten gestopt. Wanneer Disco Action ophield te bestaan weet ik eigenlijk niet. In 2005, 2008 en in 2013 is er een reünie georganiseerd. Veel oud bekenden zijn er geweest. Het was druk, lawaaiig maar zeker erg gezellig!

In Virtual DJ beheer ik al jaren mijn muziekcollectie. De Pniël Disco Action singeltjes heb ik daarin ook gemarkeerd. Hieronder kun je de lijst met muziek downloaden die we (volgens mijn herinnering) draaiden. Er is ooit een lijst geweest in dBase III maar die ben ik helaas in de loop der tijd kwijtgeraakt. In onderstaande lijst staan niet alleen nummers die we met financiële middelen van het CJV gekocht hebben, maar ook singeltjes die we zelf privé kochten.

(Foto’s Disco gemaakt door Martin S.)