Gebouw Pniël (embed reliwiki.nl)

In de zomer van 1985 vroeg Folkert aan Mark en mij om even mee te gaan naar gebouw Pniël, het verenigingsgebouw van het C.J.V. aan de Klokkenkampsweg in Twello. Folkert liet ons een discomeubel zien wat daar staat, en van het een komt het ander, en na enige weken is Disco Action opgericht. Het was een alcoholvrije disco, aan de bar werd alleen frisdrank verkocht, en er was altijd toezicht door een volwassene.

Om acht uur werd de deur geopend, en werd je welkom geheten door de dienstdoende portier. Als je 75 cent betaalde kreeg je een stempel op je hand en mocht je naar binnen. Tot half twaalf mocht je je uitleven op de volgende onderdelen:

 • Headbangen op hardrockmuziek. Headbangen is het vrij heftig bewegen van het hoofd op de maat van de muziek. Deze soort dans komt vooral voor bij metal en hardrock.
 • Dansen op New Wave muziek. Dit waren gasten in zwarte, wijde kleding met zwart haar wat over de ogen hing, die met legerkisten dansen op de muziek van o.a. The Cure.
 • Dansen op Discomuziek. Allemaal netjes in een rijtje: stapje links, aansluiten, stapje rechts, aansluiten. Wat soepele armbewegingen en klaar is Kees!
 • Hangen aan de bar. De consumpties kostten 75 cent.
 • Genieten van de lichtshow. Die hebben we zelf in elkaar geknutseld. We hadden een looplicht boven de dansvloer, een lichtorgel, een spiegelbol en een blacklight.
 • Luisteren naar ons perfecte format. Mark kreeg elke week ƒ12,= en ging daamee naar De Buijzer of in Arnhem singles kopen.
 • Luisteren naar de DJ. De meesten durfden niets te zeggen door de microfoon. DJ's van het eerste uur waren Folkert, Mark, Hans, Martin en ikzelf. Via een DJ competitie kwamen Maarten, Theo en Harm Jan erbij. Later (of eerder, dat weet ik niet meer) zijn Eric, Herman, Edwin, Harold en Victor er ook bij gekomen. Na verloop van tijd waren er meer medewerkers dan bezoekers!

We hadden de volgende apparatuur tot onze beschikking:

Twee platenspelers met diverse afgesleten naalden, een mengpaneel, een cassettedeck, een Quad 303 versterker, een microfoon, een hoofdtelefoon en een set luidsprekerboxen. Mark had een Philips toonregeling geregeld om het geluid een beetje op te krikken. Dit alles was natuurlijk ingebouwd in een meubel, maar helaas was de houten vloer niet zo stevig, als je te wild danste vlak voor de disco dan sloegen de platen over.

Later hebben we nog een nieuw meubel gebouwd. Demontabel, om ook elders met behulp van een trekker met aanhanger de hele handel neer te kunnen zetten. Disco Action Drive-In. Dit hebben we een aantal keer gedaan:

 • Tijdens de Twellose Klompenweek in 1988 stonden we naast Ter Heegde, tegenover Smit en de Rabobank, we stonden bij de bushalte die daar toen nog was.
 • Voor een schoolfeest bij de LAS in Twello. Daar zijn helaas onze nieuwe boxen opgeblazen.
 • Op een bruiloft ergens in een zaaltje in Deventer heeft Disco Action de muziek verzorgd. Was wel lachen, maar we hadden de ballen verstand van 'dansmuziek'. Gelukkig had ons publiek dat ook niet, die hadden de grootste lol!
 • Volgens mij hebben we ook nog eens gedraaid in de Gereformeerde Kerk het Kruispunt, maar helemaal zeker weet ik dat niet meer. Volgens mij mocht de muziek niet zo hard, en waren we beperkt in onze platenkeus.

Hoe zag zo'n weekeinde er voor de medewerkers uit?

Zaterdagmiddag haalde je eerst de sleutel aan de overkant bij mevrouw Haverkamp en begon je met opbouwen, onder het genot van een kopje Max Havelaar koffie. Het discomeubel op zijn plek schuiven, het legernet en de lichtshow ophangen, tafels en stoelen neerzetten en vooral lekker lang proefdraaien. Iemand was al naar Lieferink geweest om de voorraad Cola, chips en Snickers aan te vullen. Zaterdagavond had je bardienst, je was portier of je mocht draaien. Er waren meestal 4 dj's die elk een uur mochten performen. Na afloop snel de vloer aanvegen, de tafels en stoelen opruimen en de overgebleven drank en etenswaren opbergen in de kast. Dan snel naar Piccolo voor een bord patat mayo & saté met een lekker pilsje en een paar knaken in de Jokers Wild. Zondagmiddag werd dan de rest opgeruimd.

En af en toe was een vergadering om e.e.a. te evalueren. Tijdens die vergaderingen werden dan activiteiten bedacht zoals video-avonden (waarbij we van De Buyzer een video en tv-scherm te leen kregen) en ook waren er live optredens. Ik geloof dat we ook een tijdje een kinder disco gehouden hebben voor bezoekers tot 12 jaar of zoiets. Ook was een keer bedacht om op Hemlvaartsdag de deuren van Pniël te openen voor de dauwtrappers. Om 7:00 uur was de thee en koffie klaar en was de zaal geopend. We hadden zelfs borden langs de rijksstraatweg gezet, maar er is helemaal NIEMAND geweest.

Hieronder kun je de muziekdatabase downloaden die we (volgens mij) draaiden. Er was ooit een lijst in dBase III die Mark en ik ooit ingetypt hebben, maar die database ben ik helaas kwijtgeraakt in de loop der tijd. In de lijst staan niet alleen nummers die we met financiële middelen van het CJV gekocht hebben, maar ook singeltjes die we zelf privé kochten. Deze lijst is gemaakt door selecties in mijn Virtual DJ database.

Andrea - I Am A Lover Baltimora - Tarzan Boy Bon Jovi - Livin On A Prayer Yazz - The Ony Way Is Up Boogie Box High - Jive Talkin Colonel Abrams - Trapped Communards, The - Never Can Say Goodbye Cure, The - Why Cant I Be You Alisha - Baby Talk Dennis Edwards - Dont look any further Whistle - Just Buggin' Deodato - S.O.S. (Fire In The Sky) Doug E. Fresh & Get Fresh Crew - The Show Europe - The Final Countdown Falco - Jeanny Farley Jackmaster Funk - Love Cant Turn Around Fine Young Cannibals - Suspicious Mind Five Star - All Fall Down Frizzle Sizzle - Alles heeft ritme Full Force - Alice, I Want You Just For Me Fun Fun - Give Me Your Love Inxs - Need You Tonight Janet Jackson - Control Jellybean - The Real Thing Loose Ends - Hangin On A String MC Miker G & DJ Sven - Holiday Rap L.L. Cool J - I Need Love Madonna - Whos That Girl Mai Tai - Female Intuition Marrs - Pump Up The Volume Pet Shop Boys - West End Girls Rene & Angela - Ill Be Good Kool Moe Dee - Go See The Doctor Rick & Lisa - When You Gonna Rick Astley - Whenever You Need Somebody Sabrina - Hot Girl Scorpions - Still Loving You Steve silk Hurley - Jack Your Body Temptations, The - Treat Her Like A Lady Three Degrees, The - The Heaven I Need Tony Esposito - Papa Chico Two Man Sound - Disco Samba Krush - House Arrest Lili & Suzie - Candy Love Hithouse - Jack To The Sound Of The Underground

In 1989 ben ik met deze DJ activiteiten gestopt. Wanneer Disco Action ophield te bestaan weet ik niet. In 2005, 2008 en in 2013 is er een reünie georganiseerd. Veel oud bekenden zijn er geweest, het was druk, lawaaiig maar zeker gezellig!

(Foto's Disco gemaakt door Martin S.)