Menu Sluiten

Luisteren

Mijn ouders hadden een Philips 90RL650 transistorradio in de keuken staan. Die radio ging natuurlijk altijd mee op vakanties naar binnen- en buitenland. In de caravan luisterde ik dan naar Radio Nederland wereldomroep met de weerberichten van Pelleboer, de oproepen van de ANWB alarmcentrale en Radio Tour de France. Maar er waren op die radio ook andere signalen te ontvangen. Scheepvaartcommunicatie op de visserijband, zendamateurs, etherpiraten, stoorzenders en spionagestations die geheimzinnig hun rijtjes met geheime codes uitzonden.

Philips 90RL650
Radio Nederland Wereldomroep

De ontvangers waar ik thuis mee luisterde waren (naast de 90RL650) buizenradio’s zoals de Philips A5X83A en de B6X23A, gekregen van familie of gekocht op een rommelmarkt. Ik had een antenne gemaakt van een vishengel waar ik draad van een oude transformator omheen gewonden had. Die hengel had ik buiten in de hoek van mijn balkon had gezet. In het tijdschrift Elektronica ABC, een tijdschrift in krantvorm wat mijn ouders een keer voor mij meebrachten, stond een bouwschema van antennetuner met twee variabele condensatoren en een spoel. Zo dus!

In 1981 kocht ik na heel lang sparen en aangevuld met verjaardagsgeld een Panasonic DR22. Dat was een analoge dubbelsuper met ontvangst op de kortegolf van 3,5 tot 30 MHz, middengolf en FM. Deze radio was voorzien van BFO dus hiermee kon ik ook naar SSB signalen luisteren. Een hele fijne ontvanger, nog steeds!

In 1989 kocht ik een Philips D2999 waarmee ik zeer regelmatig luisterde naar het nachtuilennet op 80 meter, piraten rond de 1630, 4000 en 6300 kHz en piraten op MG en FM.

Na de HAVO in Deventer heb ik de MTS in Apeldoorn gevolgd. Ik liep stage bij zendstation Radio Kootwijk en kon daar met eigen ogen de PCH zenders in werking zien die ik thuis zo vaak gehoord had!