Menu Sluiten

Luisteren

In de jaren ’70 hadden mijn ouders een transistorradio, de Philips 90RL650. Op vakanties ging die radio natuurlijk altijd mee voor de Wereldomroep. Weerberichten van Pelleboer … oproepen van de ANWB alarmcentrale … Radio Tour de France … Maar er waren op die radio ook andere signalen te ontvangen. Scheepvaartcommunicatie op de visserijband, geheimzinnige spionagestations met geheimzinnige codes, etherpiraten op de middengolf en FM, stoorsignalen en zendamateurs.

Philips 90RL650

De ontvangers waar ik thuis mee luisterde waren (naast de 90RL650) verschillende buizenradio’s zoals de Philips A5X83A en de B6X23A, gekregen van familie of gekocht op een rommelmarkt. Ik had ook zelf een antenne gemaakt van een vishengel waar ik draad van een oude transformator omheen gewonden had. Die hengel had ik buiten op de hoek van mijn balkon had gezet. In het tijdschrift Elektronica ABC, een tijdschrift in krantvorm wat mijn ouders een keer voor mij meebrachten, stond een bouwschema van antennetuner met twee variabele condensatoren en een spoel. Zo begon het dus!

In 1981 kocht ik na lang sparen en aangevuld met verjaardagsgeld een Panasonic DR22. Dat was een analoge dubbelsuper met ontvangst op de kortegolf van 3,5 tot 30 MHz, middengolf en FM. Deze radio was voorzien van BFO dus hiermee kon ik ook naar SSB signalen luisteren. Een hele fijne ontvanger, nog steeds!

Ik loop nu een beetje op het hele verhaal vooruit, maar in 1989 kocht ik een Philips D2999 waarmee ik zeer regelmatig naar het nachtuilennet op 80 meter of naar piraten rond de 1630 KHz, 4000 KHz, 6300 kHz. MG en FM luisterde. Na de HAVO in Deventer heb ik de MTS in Apeldoorn gevolgd. Ik liep stage bij zendstation Radio Kootwijk en kon daar met eigen ogen de PCH zenders die ik thuis zo vaak hoorde in werking zien!