Babyfoons

In mijn lagereschooltijd in de jaren '70 had Rinke K. een grote Graetz Melodia buizenradio op zijn slaapkamer staan. Op die radio was rond de 101 MHz altijd een sterke draaggolf te ontvangen. Wij wisten eerst niet wat voor signaal dat was, maar na enige tijd hoorde ik héél zachtjes het geluid van Hilversum 2. Meteen besefte Rinke dat die draaggolf afkomstig moest zijn van de wekkerradio van zijn ouders, die altijd afgestemd stond op de 91,4 MHz van zender Markelo.

Al snel hadden we door dat alle radio's zo'n signaal uitzonden. Op de zendende radio kon je tegen de afstemcondensator tikken en dat hoorde je dan terug op de ontvangende radio. We hebben geprobeerd om met een draadje een gevoelig punt op de print te zoeken, en dat draadje als een soort antenne te laten werken maar het signaal kwam nooit veel verder dan de tuin.


<Schema>

In die tijd speurden wij ook vaak de FM band af op zoek naar geheime zenders. Tussen deze piratenzenders hoorde je (vooral 's avonds) ook babyfoonzendertjes met op de achtergrond het zachte, rustgevende getik van een wekker. Dat was natuurlijk erg spannend. Waar zou die babyfoon ergens zitten? Daar staat dan een echte mini FM radiozender! Dat wilden wij natuurlijk ook, om zo met elkaar te kunnen praten en muziek te draaien via de radio.
 


 

In 1976 zag ik zo'n babyfoonzendertje voor het eerst. Wij hadden een bruiloft en overnachtten in hotel De Paasberg in Ede. De kamers in dat hotel hadden geen TV maar wel een bed-radio. Mijn neef had toen een FM babyfoon bij zich, en vroeg mij: „Stem eens af op Hilversum 3 op 96.2 MHz”. Toen ik dat deed hoorde ik geen muziek, maar het signaal van die babyfoon!

Die babyfoons kon je gewoon in de winkel kopen. Het was een klein printje wat werkte op een 9 Volt batterijtje. Ik heb mijn neef meteen gevraagd om er ook een voor mij mee te nemen. De eerste heb ik verprutst omdat ik teveel S39 gebruikt had, maar het volgende exemplaar werkte als een tierelier.