Menu Sluiten

Radio Magnifiek

Radio Magnifiek was een Twello’s radiostation, in 1985 bedacht en opgestart door Hans en Mark. De bedoeling was dat dit station een zg. gelegenheidszender zou worden met uitzendingen tijdens feestdagen als Kerst, Pasen, Koninginnedag en tijdens de Twellose klompenweek. De eerste uitzending vond plaats op Tweede Kerstdag 1985.

De tapes voor de kerstuitzending werden vooraf in de studio van de Powerstation opgenomen. Nadat we de uitzendbanden klaar hadden gingen we (naïef als we waren) dhr. Vos op het politiebureau van de rijkspolitie in Twello bellen, want dat was de agent die er meestal bij was wanneer er iemand opgepakt werd. We wilden aan hem vragen of wij met zijn toestemming een uitzending mochten gaan doen. Deze telefoongesprekken zijn zelfs opgenomen om later eventueel als bewijs te kunnen dienen (!)

  1. Hans belt met Ben om het geheime nummer van dhr V. te vragen.
  2. Rinke probeert dhr. V. thuis te bellen, maar hij neemt niet op.
  3. Het politiebureau in Twello wordt gebeld maar daar is hij ook niet.

Zonder deze gedoogsteun ging de uitzending toch van start. We waren die dag met twee zenders in de lucht. Een zender stond bij Hans (101 MHz) en een zender stond bij Raymond (104.5 MHz). Zo waren we die dag op twee frequenties in de lucht. Ik geloof dat 104.5 horizontaal gericht was en dat de 101 MHz met een verticaal rondstralende antenne werkte. Langer dan drie kwartier heeft de uitzending helaas niet geduurd, want de details van deze operatie werden reeds vele dagen voor de bewuste uitzenddatum op de 27 Mc besproken. Dat de politie dus waarschijnlijk al van onze snode plannen op de hoogte was bleek doordat na ruim een half uur uitzenden de onopvallende politieauto (Nou ja onopvallend, iedereen kende de rode Volvo met kenteken PS-11-YS) vanaf het politiebureau richting de zenders reed.

Om de zenders te kunnen waarschuwen hadden we een soort van bewakingsdienst ingesteld, uitgerust met walkie talkies. Een groep Dj’s stond met de fiets bij boekhandel Oonk wat rond te hangen, de andere groep zat in een auto (de Renault 18 van mijn ouders) die strategisch stond opgesteld bij de dorpskerk, met uitzicht op het politiebureau. Helaas hadden de walkie talkies geen bereik, zodat ik vanuit de auto onmogelijk de andere ploeg (en al helemaal niet de twee zenders) kon waarschuwen. De groep Dj’s die bij Oonk de rode Volvo ook langs zag rijden is toen snel richting de twee zenderlocaties gefietst. Zij hebben de zenders blijkbaar tijdig kunnen waarschuwen, want de zenders schakelden snel uit en zijn niet opgepakt.

Achteraf gezien had het misschien best wat kunnen worden met Radio Magnifiek, jammer dat we er niet mee zijn doorgegaan. Veel piratenstations uit die tijd zijn op zo’n zelfde amateuristische manier gestart; Volkomen onvoorbereid op zolderkamertjes opnames maken. Zelf dachten we dat we best wel een goed programma in elkaar gedraaid hadden maar als ik mijzelf terugbeluister dan weet ik zeker dat ik geen DJ ben, techniek was dan meer aan mij besteed.

Opname… Wat erg is dit, haha! Ik durf het eigenlijk niet te plaatsen, maar goed, ik was nog jong. Beluister hieronder de laatste 20 minuten van Radio Magnifiek.