Menu Sluiten

Twellose piraten 2

Steeds beter

Mijn eerste babyfoonzender had weinig bereik. Het signaal was hooguit een paar honderd meter verder te ontvangen, daarom had ik in het begin alleen maar contact met Rinke, de Kathmandu. Rinke woonde een paar straten bij mij vandaan. Via hem kwam ik in contact met zijn klasgenoot Peter. Peter had ook een FM zender en noemde zich de Ultravox. Hij woonde wel een flink stuk verder weg, maar na een tijdje (en dankzij mijn nieuwe zender, zie deel 1) kregen wij toch contact met elkaar via de radio.

Het wordt drukker

Dit ging een tijdje zo door, tot er op een gegeven moment beduidend meer piraten op de Twellose 3-meter band verschenen. Eentje hoorde ik praten over een Tv-antenne die hij als zendantenne gebruikte, en die hij op het balkon had gelegd. En op een dag toen ik mij fietsend naar de Ultravox begaf zag ik ineens in de Verdistraat een Tv-antenne op een balkon liggen. Dat was dus de antenne van Mark, de Twellose Omroep Stichting! Kort daarna maakten wij onze eerste verbinding. Volgens mij heeft Mark na zijn balkon-antenne heel lang met een 7-elements op zolder gewerkt. Antenne onder de kap noemden we dat. Mark was weer bevriend met Werner (via tafeltennis?) en zij kenden op hun beurt ook Peter, Raymond en Ben, en zo werd de vriendenclub der Twellose piraten snel groter. Ook ontmoetten wij elkaar vrijdagmiddag vaak op het marktplein tijdens de weekmarkt en vrijdagavond op de stoep voor de Buijzer (Expert).

F.R.M.

Bij een beginnend station lag de zender meestal los op een tafeltje of gewoon op de grond. Als voeding werd een simpele netspanningsadapter gebruikt. Veel voorkomende problemen waren dan ook brom, slecht geluid en hoogfrequent inslag. Ook frequentieverloop was een probleem, dat ontstond vooral wanneer je aan de kabels zat of wanneer je het deksel op het kastje van je zender schoof.

Bromvrij door deze flinke elco.

In de Free Radio Magazine lazen we dat je de zender in een HF-dicht kastje moest bouwen. Op dat kastje moest natuurlijk een schakelaartje, een ledje (met een 1k2 voorschakelweerstand), een 10K potmeter voor de frequentie, een SO259 connector voor de antenne, en een 5-polig DIN chassisdeel voor het audio. Tel daarbij de noodzakelijke m4 boutjes, moertjes en afstandsbusjes, een tussenkabeltje voor je SWR meter en nog wat extra elco’s tegen de brom. Een zaterdagmiddag op de fiets naar van Essen of na schooltijd even langs Geldhof of van Schoor en je was weer een paar knaken armer, maar met een krantenwijk van de Telegraaf kon ik deze hobby prima bekostigen.

Antennes

Het aansluiten van de asymmetrische coax op de symmetrische dipoolantenne gebeurde meestal niet zoals het hoorde. In het aansluitkastje van de dipool deden we gewoon de kern onder het linker schroefje en de afscherming onder het rechter schroefje. Eigenlijk moest je de coax aansluiten via een balun, maar daar hadden we nog nooit van gehoord. Het trafootje wat standaard in het aansluitkastje zat hadden we er natuurlijk al lang uitgesloopt. We wisten niet waar het voor diende en we dachten dat het een soort bandfilter was wat alleen maar verlies zou geven.

Bijna iedereen had daarom last van brom door terugwerking. Hoogfrequent inslag noemden we dat. Om dat te voorkomen moest je de antennekabel op een bepaalde manier neerleggen of oprollen. Het maakte voor de brom trouwens ook wel uit of je de luidsprekers van je versterker had ingeschakeld of niet. Later kwamen er wel baluns bij de antenne te hangen. Een 4:1 balun voor een gesloten dipool en een 1:1 balun voor een open dipool.

Door te kijken op een SWR Powermeter kon je je zender zo’n beetje op de antenne afregelen, en kon je ook het vermogen aflezen. Hoe verder de wijzer op de meter uitsloeg, hoe meer power je had, toch? Dat het bereik van zo’n goedkope meter boven de 30 MHz steeds onnauwkeuriger werd daar hadden wij geen benul van, hierdoor leek het alsof je 1,3 Watt uit een 2n2219a kon halen.

Wat ook wel gebruikt werd ter indicatie van het vermogen was een veldsterktemeter. Dat was een kleine schakeling bestaande uit een diode, een condensator en een weerstandje wat je dan op je multimeter kon aansluiten.

Mijn eerste echte ‘fabrieks-‘ FM antenne kocht ik bij de Makro in Duiven. Rinke en ik hebben daar allebei voor fl.21 (exclusief 18% BTW) een drie elements antenne gekocht. Op de terugweg hebben we antennes op woningen goed bekeken om te weten te komen hoe zo’n antenne nou eigenlijk in elkaar gezet moest worden. Want dat het kortste element de voorkant was dat leek ons wel logisch, maar zat dat korte element nou dichtbij de dipool of juist het verst er vanaf?

Een mastje had ik al, al weet ik niet meer hoe ik daar aan gekomen ben. Het zal wel een paal van een waslijn of zoiets geweest zijn die nog bij ons in de schuur stond. Danig verroest in ieder geval. Thuisgekomen snel de antenne daarop gezet. Wat een verbetering ten opzichte van mijn binnenantenne op plank! Dit verschil merkte je bij het zenden maar natuurlijk ook bij het ontvangen. Mijn antennemast had ik in de hoek van mijn balkon gezet, daar vastgehouden door een stel snelbinders. Ik had geen antennerotor dus moest ik altijd nachts in de vrieskou het balkon op om handmatig de mast te draaien. Draaide ik te snel dan maakte dat een geluid wat door het halve huizenblok te horen was. In de opname van de Twellose Duplex is dat geluid af en toe te horen op de momenten dat ik op de Victoria in Apeldoorn probeer uit te richten.

Later werden antennes ook zelf gebouwd en draaibaar opgesteld. Ik heb ook kort een 7-elements antenne gehad, maar die was toch te groot voor op het balkon, dat wilde ik de buurt niet aandoen. Uiteindelijk heb ik heel lang met een verkorte 4-elements antenne gewerkt. De verroeste paal was inmiddels vervangen door een mooi uitschuifbaar mastje van Natasha Dump. De 4-elements antenne heb ik ergens in Deventer gekocht, ik weet niet meer precies meer welke zaak dat was, maar het was een soort houten schuur achter een woonhuis, vlak bij de Singel. Met die antenne heb ik vele jaren fijn gewerkt.

Stentor

Ook de beroemde en beruchte Stentor kwam bij ons in beeld, voor Hfl 55,- te koop bij Van Essen in Apeldoorn. Omdat de MRF237 van een Stentor meestal stuk ging (en ook door de angst om met de volle 3 á 5 Watt storing te veroorzaken) zaagden we de print van een Stentor doormidden, zodat je alleen nog maar de oscillator met buffertrap, of alleen de oscillator overhield. Die oscillator gaf zo weinig power dat je bij jezelf zonder antenne maar 60% binnenkwam. Dat printje bouwden we dan in een kastje met een 9 volt batterijtje erin en een telescoop antenne erop, en we konden over ruim 1 km hemelsbreed redelijk probleemloos en storingsvrij met elkaar duplexen. Een gewone transistorradio in de andere hoek van de slaapkamer, afgestemd rond de 88 MHz, werd gebruikt voor de ontvangst van het tegenstation. Ongelooflijk toch, dat hoef je nu niet meer te proberen!

Philips transistorradio

Nijmegen

Op een gegeven moment waren meerdere illegale radiostations uit de omgeving Arnhem en Nijmegen in Twello (en op het strand van recreatiegebied Bussloo) te ontvangen. Nieuw voor ons was dat die stations ‘verticaal’ zaten, je moest de ontvangstantenne verticaal opstellen voor het beste resultaat. Door deze ‘ontdekking’ plaatsten veel piraten een verticaal dipooltje onder hun horizontale richtantenne. De signaalsterkte van die Nijmeegse stations lag in Twello meestal rond de 30 á 40 procent. Twee zeer bekende Nijmeegse piratenstations uit die tijd waren Delta op de 90.15 en Keizerstad op de 95.8 MHz. Af en toe ontving je ook andere Nijmeegse stations zoals Exclusief 98.1, Totaal 97.7, Contact 98.1 en Lokaal 104.1 MHz, de een wat regelmatiger, de ander alleen ‘s avonds of tijdens de weekeinden. (Frequenties uit mijn hoofd dus daar ben ik niet zeker van). In deze tijd ben ik mijn zender ‘Radio Pino’ gaan noemen.

Delta Radio
Keizerstad

Op een gegeven moment was Peter (de Ultravox) in staat om met een zelfbouw 11 elements verticale antenne vrijwel dagelijks Radio Decibel uit Amsterdam te ontvangen. Gelukkig had hij een prima tuner en nagenoeg geen last van Hilversum 3 van zender Markelo op de 96.2.

En zodoende zat je bij een nieuwe antenne weer de zoveelste PL-259 plug aan je RG58 coax te solderen. Die plug paste dan weer in het SO-239 chassisdeel van de zender. Deze pluggen werden ook wel UHF connectoren genoemd, omdat men vroeger frequenties boven de 30 MHz al UHF noemde.