Menu Sluiten

Twellose piraten 5

Verbindingen

Het illegaal zenden in de 3 meter band was inmiddels een van mijn grootste hobby’s geworden. (Nederlandstalige) muziekprogramma’s daar deed ik niet aan, maar wel aan knutselen, duplexen met collega stations uit de buurt en proberen verbinding maken met stations die verder weg lagen. Het doel was daarbij altijd om bromvrij en met een goede geluidskwaliteit ‘aan de band’ te zitten.

Hoe zette je zo’n verbinding op? Je start een stukje muziek en na een tijdje draai je de muziek wat terug en zet je de schuif van de microfoon open: “Test een twee drie … test een twee … hallo …” <weer een stukje muziek> “CQ amateurs aan drie meter, dit is Radio Pino uit Twello die roept en vraagt om verbinding …” <weer een stukje muziek> “… dus mocht er iemand dit signaal ontvangen, schakel maar in en vertel er maar eens wat van …” <weer een stukje muziek> “… dus amateurs schakel maar in, ik ga uitluisteren tussen de 100 en de 108 megahertz met de antenne in zuidwestelijke richting. Tien seconden voor de plug en ik ben stand-by …” <nog een klein stukje muziek> Pssshhhhh … ruis, de zender is uit. Snel de antenneplug van de zender op de tuner aansluiten en luisteren maar.

En als je dan na honderd van die oproepen eindelijk een keer contact had, dan kon je met elkaar wat meer technische gegevens uitwisselen.

Studio

Je slaapkamer was omgebouwd tot studio. In het midden van je bureau stond een Monacor, Alecto of Phonic mengpanel met daarop aangesloten een pick-up, een tuner, een cassettedeck en een elektret microfoon met plopkap. Het plopkapje was een uitgeholde soft-tennisbal en de microfoon was aan een met veren verstelbare Hema bureaulamphouder gemonteerd waar je de lamp vanaf had gesloopt. De output van het mengpaneel ging naar line-in van je versterker (voor de toonregeling) en liep vanuit de koptelefoonuitgang met een afgeschermd snoertje naar de zender. Om jezelf te beluisteren stond er een transistorradio op de grond met een Sennheiser HD414SL koptelefoon, met van die gele oorschelpen en een vreemde 5-polige stekker. Een poster van je favoriete artiest aan de muur en een asbak naast je mengpaneel maakte je studio af!

Goed geluid

Goed geluid bestond uit een warme bas en lekker veel hoog, en als tijdens het rammelen van een sleutelbos het stereo-lampje ook nog ging branden was dat helemaal top. Sommige cassettedecks konden de 19 kHz piloottoon weergeven die met een stereo-uitzending opgenomen was, zodat het stereo-lampje ook ging branden wanneer je dat bandje weer afspeelde in je uitzending. Je moest dan tijdens het opnemen wel het MPX filter van je tuner uitzetten.

Om de benodigde geluidskwaliteit te behalen werden bij De Buijzer of Smit tweedehands equalizers gekocht. Maar je ook kon een zg. Goed Geluid Plug maken. Dat waren twee weerstanden en een condensator die rechtstreeks op de 6,3mm plug van de modulatiekabel werden gesoldeerd. Pas later kwamen we te weten dat dit pré-emphase heet, en dat dit standaard bij elke FM zender thuishoort.

Mijn eerste goed geluid plug was een omgekeerd RIAA aanpasnetwerkje wat ik ooit uit een voorversterkertje gesloopt heb. Dat RC netwerkje zorgde ervoor dat je een bandrecorder of iets dergelijks met line-niveau op de phono ingang van een versterker kon aansluiten. Waarom ik ooit geprobeerd heb dat andersom aan te sluiten? Geen idee, maar het werkte goed.

Om de sound van de Nijmeegse stations na te bootsen heb ik op experimenteerprint ook eens nog een mono limiter gemaakt, zie de rechter foto hierboven. Deze schakeling werkt volgens het principe ‘Symmetrische terugregeling over diodebruggen’. Het uitgangssignaal wordt gelijkgericht en teruggekoppeld, waarmee dan de versterking wordt geregeld. Het gaf best een mooi effect, het leek alsof je veel harder kon uitsturen.

Muziek

De muziek die we draaiden waren (Pniël) singeltjes of cassettebandjes met radio opnames. Italo of Reggae was in die tijd ook ‘in’ bij bepaalde personen en dat hoorde je bij dat station natuurlijk terug. Vrijwel elke etherpiraat gebruikte bandjes van KRO’s And The Beat Goes On en uiteraard opnames van Ferry Maat’s Soul Show, zoals onderstaand stukje mix.

Bij sommige piraten kon je aan de volgorde van de nummers horen dat ze dezelfde Soulshow aflevering opgenomen hadden als jijzelf. Muziek van Change, de SOS Band, Imagination en de BB&Q Band was ook wel relaxed, evenals Love Games van Level 42. Allemaal stoere piratenmuziek, zeker als je de 12 inch versie had. Voor het DX-en werd synthesizer muziek gedraaid, vaak van Jean Michel Jarre. Equinoxe en Oxygene IV waren bekende nummers van hem. Het voelde met dat soort digitale muziek altijd alsof je veel verder kwam met je zender, alsof je in stereo zat met een mono zender!

Toen de CD speler op de markt kwam heb ik bij V&D een Sony CDP-30 gekocht en heb ik daarna een aardig aantal Arcade verzamel cd’s bij elkaar gespaard, Dance Classics, Turn Up The Bass en Golden Love Songs.

Stereo

Stations gingen ook in Stereo uitzenden met een stereocoder uit de Elektuur of uit de Free Radio Magazine. Zelf gebruikte ik het coder gedeelte van een complete Stereo zender die ik van Werner B. overgenomen had, de JostyKit HF365. Deze stereocoder was eenvoudig van opzet. Het ruiste wel, maar het stereo lampje ging branden en de kanaalscheiding was best prima. Vóórdat ik deze coder had deed ik al wel pogingen om het stereolampje van de ontvanger te laten branden door een 19 kHz signaal met het audio mee te sturen. Dat signaal haalde ik uit RC oscillatortjes of programmeerde ik op de Texas Instruments TI99/4a Home Computer in de TI-Basic programmeertaal.

Een paar stereo-opnames uit die tijd zijn te beluisteren op de Vreemde Signalen pagina elders op deze site.