Menu Sluiten

Twellose piraten 6

Tja…

Crimineel of kattenkwaad? Het Is toch al verjaard, dus kan ik het na ruim 30 jaar wel plaatsen. Bovendien was het een leegstaand gebouw wat gesloopt zou gaan worden. En dingen vernielen, daar deden we niet aan.

In de jaren ’80 stond er een schoolgebouw op de kruising van de Martinusweg met de Hietweideweg. Via de fietsenstalling van de Ludger MAVO (later het Veluws College) kwamen wij (Peter en ik) via de achterkant op het schoolplein. Wel oppassen voor de buurman, die stond regelmatig door het raam van zijn slaapkamer naar buiten te loeren. We ontdekten dat we via een raampje de gymzaal binnen konden klimmen via een fietsenrek wat reeds schuin tegen de muur stond.

Al gauw hadden we onze lopers (afgevijlde sleutels) meegenomen en konden we gewoon door de achterdeur de gymzaal betreden. Na enkele bezoekjes vonden we in een kastje de originele sleutels, daarna konden we zelfs door de voordeur naar binnen. Niet dat we dat ook deden hoor, want daar kon iedereen je zien, zeker omdat er in de tijd dat dit zich afspeelde regelmatig sneeuw lag.

Het was best spannend binnen. We gingen natuurlijk altijd ‘s avonds als het al donker was, wat het nog spannender maakte. Er waren enkele vreemde lokalen en kamers die er in het donker best wel eng uitzagen. Een kamer herinner me ik nog goed, het was een erg donkere kamer op de eerste verdieping, met een open haard erin. Er waren ook meerdere kelders waarvan er eentje onder water stond. Op een gegeven moment vonden we aan het eind van een gang een luik wat leidde naar een andere kelder. De trap naar de kelder (volgens mij de rechter gele deur op de foto hieronder) voerde je langs een enorme CV installatie. Ook niet prettig om in het donker langs te moeten.

Het leek ons wel gaaf om in dat gebouw op zolder een geheime zender te plaatsen. Het op afstand aan en uitzetten zou dan met een zender van een radiografisch bestuurbare auto moeten gebeuren. Dit is echter nooit wat geworden want we hadden geen radiografisch bestuurbare auto.

Wel hebben we er meerdere keren een duplex radioverbinding gemaakt. We hadden onze zendertjes netjes ingebouwd in kastjes met een 9 Volt batterij erin. Ik weet nog dat de mijne in een blauw plastic kastje zat, met een telescoop antenne erop. Ik had toen een heel fijn zendertje met een electret-microfoon en varicap afstemming. Peter had als ontvanger een superkleine FM walkman, en ik had de Panasonic DR22 in een rugzak en de Sennheiser op mijn hoofd. Hieronder foto’s van de originele rugtas & koptelefoon die beide inmiddels op de vuilnisbelt liggen.

Wij moesten regelmatig opnieuw op elkaar afstemmen en kregen elkaar tijdens het duplexen in dat schoolgebouw niet altijd even goed mee. Dat gold echter niet voor het westelijke deel van Twello, want de volgende dag kreeg Peter van iemand de vraag waar wij toch geweest waren, die vorige avond hahaha!