Menu Sluiten

Zelfbouwzenders

Menig piraat heeft de nodige kant-en-klare zendertjes versleten, maar door het lezen van de Free Radio Magazine werd je enthousiast gemaakt om zelf een zender te gaan bouwen. Door dat tijdschrift (het lijfblad voor de radio-piraat) stond achterin meestal een schema van een zender of iets wat daarmee te maken had. In het februarinummer van 1984 stond er een artikel over een 1 Watt stuurzender met een 10 Watt eindtrap in en dat leek mij wel wat!

De 6 traps stuurzender werd als eerste gebouwd, de printplaat heb ik op de MTS in Apeldoorn gemaakt. Na wat maandjes kwam de eindtrap met de BLY87 erbij, de printen voor dat schema werden bij de Power Station in de keuken gemaakt.

De stuurzender vond ik wel lastig af te regelen, bij weinig draaien aan de trimmers trad al snel oscillatie op, en werden de transistoren zeer heet.

Bron: FRM

Het volgende schema wat ik uit de Free Radio Magazine nabouwde was een oscillator met de BF900. Ook deze heb ik gebouwd bij de MTS in Apeldoorn. Stabiele vrijlopende oscillator die ik met een 10-slags potmeter zeer nauwkeurig kon afstellen. Later zijn er in de keuken van de Powerstation nog wat exemplaren gemaakt, en er is er ook een 4 traps buffertrap voor gemaakt die genoeg vermogen kon leveren om de 10 Watt eindtrap aan te sturen. Mijn eigen Free Radio Magazines heb ik ooit uitgeleend of weggegeven, dat weet ik niet precies meer, maar hieronder het originele artikel uit de FRM (Dank Martin S.)

30-6-2009